Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Przygotowania do zimy - pomidory i papryki

e_d_y_s_q_a

Lato powoli się kończy, teraz najpyszniejsze i najtańsze są pomidory i papryk, a jeśli ktoś ma swój ogród (jak ja) jest wielkim szczęściarzem bo wie skąd pochodzą warzywa.

Teraz jest czas na robienie przetworów (jeszcze nie zaczęłam) z pomidorów i ogórków. Ja nie tylko zamykam letnie smaki w słoiczkach ale również ich nadmiar przerabiam w najprostszy sposób, czyli mrożę.

Wydawało mi się, że to znany każdemu sposób, ale okazuje się, że nie, dlatego chciałam się z Wami nim podzielić.

Składniki:

- dowolna ilość papryk (najlepiej o różnych kolorach)

i/lub

- dowolna ilość pomidorów (najlepiej o różnych kolorach).

Wykonanie:

Warzywa myjemy, odcinamy niepotrzebne części (ogonki papryk, gniazda nasienne, zielone części pomidorów). Kroimy warzywa na kawałki, wrzucamy do torebki strunowej (można kupić w Tesco) mniej więcej do 3/4 objętości torebki, zamykamy, układamy na płasko torebkę, gdy jest w niej dużo powietrza, delikatnie otwieramy , dociskamy torebkę żeby wypuścić powietrze i znów zamykamy.
Tym sposobem, torebki jest łatwo ułożyć w zamrażarce, są płaskie i nie zajmują dużo miejsca.

Gdy potrzebujemy zimą pomidorów na sos lub do zupy pomidorowej wyciągamy je z woreczka i wrzucamy bezpośrednio bez rozmrażania do garnka, tak samo postępujemy z paprykami.

Ciasto marchewkowe z wytłoków

e_d_y_s_q_a

Robiąc sok, zostaje nam bardzo dużo wytłoków, które zazwyczaj się wyrzuca, ja czasami robię z nich witariańskie chlebki, ale do tego trzeba mieć suszarkę z możliwością ustawienia temperatury.
Zostały mi wytłoki z soku marchewkowo – jabłkowego (który zrobiłam w swojej SANIE),  postanowiłam, że upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe.

 Składnik na dużą blachę:

- 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki)
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 10 łyżek cukru,
- 2 łyżki sody,
- ¾ szklanki oleju,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli
- garść rodzynek,
- garść siemienia lnianego,
- ok. 2 kubków wody,
- opcjonalnie kilka kropel esencji waniliowej.

 Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać wytłoki, olej, rodzynki i po trochu wodę, tak by konsystencja nie była bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto.
Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą.
Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

Ciasto jest wilgotne, mało słodkie i pyszne :) Nie wyrzucajcie wytłoków po soku, tylko uzyjcie ich do zrobienia ciasta!

 

Smacznego!!!

Zielony makaron z bio tofu

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj mam dla Was przepis na smażone jedzenie :) Makaron z tapioką i zieloną herbatą.

Składniki (dla 2 osób):

- 1/2 paczki makaronu z zieloną herbatą,
- 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi,
- 1 duża cebula,
- 10 pieczarek,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- sos sojowy,
- pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński,
- 1 ząbek czosnku,
- sezam,

- olej kokosowy do smażenia.

Wykonanie:

Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube kawałki, cebule pokroić w półplastry, kapustę pekińską a w cienkie paski. Zagotować wodę, wrzucić do wrzątku makaron, lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie wymieszać. Gorące wyłożyć na talerze, posypać sezamem.

Smacznego!!!

Kalafior na surowo

e_d_y_s_q_a

Kolejny raw przepis, prosty i pyszny.

Składniki:

- 1 mały kalafior lub 1/2 dużego,
- 1/2 awokado,
- 1 małe jabłko,
- sól,
- 1 łyżka octu jabłkowego (najlepiej domowy).

Wykonanie:

Kalafiora zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Wysypać go na talerz, odrobinę posolić. Zmiksować na gładko awokado, jabłko, ocet i szczyptę soli. Polać sosem kalafiora, wymieszać i zjadać :)

Smacznego!!!

Makaron z cukinii z sosem pomidorowo - paprykowym

e_d_y_s_q_a

Pyszny surowy obiad :) Pokazywałam Wam jego zdjęcia na FB i byłam pewna, że go opublikowałam a okazało się, że nie.

Składniki (na 2 porcje):

- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno nierafinowanego,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Bardzo prosty przepis :)
Cukinię pokroić w cienkie paski jak spagetti (najłatwiej przy pomocy mandoliny lub spiralizera). Pozostałe składniki (na sos) wrzucić do blendera i zmiksować na sos, ja to zrobiłam na małych obrotach, żeby pozostały grudki :)
"Makaron" wykładamy na talerz, polewamy sosem i już mamy gotowy obiad :) Dodatkowo posypałam go startym kalafiorem.

Smacznego!!!

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci