Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Marynowane surowe pieczarki z natką pietruszki

e_d_y_s_q_a

W dalszym ciągu jestem na surowej diecie i przyznam, że bardzo mi to pasuje :) O dziwo nie ciągnie mnie do pieczywa, chociaż dużo go nie jadłam. Myślę, że to również zasługa letniej pory, mamy nieograniczony dostęp do świeżych sezonowych owoców, którymi się codziennie zajadam (szczególnie czarnymi wielkimi czereśniami - te niestety się kończą :( )

Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pieczarki marynowane, świetnie nadające się do chleba (nie tylko witariańskiego) lub jako dodatek do obiadu czy kolacji.

Składniki:3261

- 10 ładnych pieczarek,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 3-4 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 mały ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i osuszamy na sitku. Kroimy je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), kroimy natkę pietruszki, mieszamy składniki sosu, polewamy nim pieczarki, delikatnie mieszamy pieczarki (jak dla siebie najlepiej jest to zrobić rękoma), tak by pokryły się sosem, odstawiamy najlepiej na kilka godzin, żeby pieczarki zmiękły i przeszły smakiem.

Smacznego!!!

Deser borówkow-kokosowy (raw)

e_d_y_s_q_a

Wczoraj zrobiłam pyszny surowy deser o smaku borówek i kokosa :) słodzony daktylami ale nie bardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje jako deser lodowy.

Składniki:

spód:
- 200 g słonecznika,
- 100 g świeżych daktyli
z pestką (ok 11 sztuk),
- 3 łyżki oleju kokosowego
tłoczonego na zimno.

masa:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk),
- 1 awokado,
- 4 łyżki mleka kokosowego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 4 garście borówek amerykańskich,
- borówki do dekoracji.

Wykonanie:

Mielimy drobno słonecznik, dodajemy wypestkowane daktyle i olej kokosowy, mielimy do uzyskania jednolitej masy.
Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy wiórkami kokosowymi, wyklejamy masą spód i brzeg formy. Wstawiamy formę do zamrażarki.

Składniki nadzienia mielimy na gładką masę (z daktyli wyjmujemy pestki!), zajmuje to trochę czasu bo masa jest kleista i gęsta. Ja to robiłam w blenderze kielichowym (Vitamix), ale może być każdy inny o dużej mocy.

Wyciągamy formę z zamrażalnika, na spodzie układamy masę borówkowo - kokosową, wygładzamy ją łyżką, na wierzchu układając jak nam wyobraźnia podpowiada borówki, posypujemy tartę wiórkami kokosowymi. Przykrywamy ją folią spożywczą i wkładamy na dolną półkę lodówki.

Najlepiej jak deser postoi kilka godzin w lodówce, można też go włożyć półgodziny przed jedzeniem do zamrażalnika, będziemy wtedy mieli pyszny deser lodowy. Tarta nie jest bardzo sztywna, jeśli nie włożymy jej do zamrażalnika to nie jest łatwo ją pokroić. Można też zrobić dla każdego osobne małe tartaletki, nie będzie wtedy problemu z krojeniem :)

Tarta jest bardzo syta, dużo się jej nie zje, ale to dobrze, bo mało kalorii nie ma, chociaż ograniczyłam je jak się da ;)

 

Smacznego!!!

Pudding z chia z mango - raw

e_d_y_s_q_a

Pyszne i proste w przygotowaniu śniadanie lub deser.

Wbrew opinii nasiona chia nie są bardzo drogie, na przygotowanie deseru dla jednej osoby wystarczą 2 łyżeczki, to raptem ok 10 g, ostatnio kupiłam w sklepie 250 g paczkę za 10 zł. Wiem, że przez internet można kupić jeszcze taniej. Można np. wziąć 1 kg (znalazłam w necie za ok 22-25 zł) w kilka osób i nasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku :)

Składniki (na słoik ok 330 ml):

- 2 pełne łyżeczki nasion chia,
- surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego,
ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe,
- 1/2 mango,
- opcjonalnie 2 - 3 truskawki świeże lub suszone,

Wykonanie:

Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy ;) lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli).

Smacznego!!!

Surowa zupa pomidorowa

e_d_y_s_q_a

Kolejna surowa i pyszna zupa :) Szybka do zrobienia i nie wystygnie ;)

Składniki:

- 3 młode marchewki z nacią,
- 3 pomidory,
- 1 duży pomidor
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka liści bazylii,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa),
- woda.

Wykonanie:

Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory, papryki, czosnek, dodać odrobinę mleka kokosowego i ew uzupełnić trochę wodą (nie wlewajcie jej za dużo bo pomidory mają sporo wody). Warzywa zmielić na krem, przelać do innego naczynia, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę i bazylię oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Rozlać zupę do miseczek, zjeść ze smakiem :)

 Smacznego!!!

Raw chłodnik ogórkowy

e_d_y_s_q_a

Ekspresowy, zdrowy obiad :)

Składniki:

- 20 migdałów (najlepsze namoczone wcześniej) - można użyć mniej :)
- ok 0,5 l wody,
- 2 ogórki gruntowe,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wrzucić migdały do blendera, zalać je wodą, zmiksować tak by powstało mleko (nie trzeba przecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw (chyba, że chcecie gładki krem). Rozlać zupę do miseczek, przyprawić do smaku pieprzem.

 

 

Smacznego!!!

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci