Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Przeniesienie bloga

e_d_y_s_q_a

Kochani, jeśli śledzicie fanpage (do czego zachęcam, bo wiele się tam dzieje) wiecie, że kopiowałam przepisy na nową stronę.

Wszystkie nowe przepisy będą się ukazywały już tylko na nowej stronie na którą serdecznie zapraszam :)

Zakręcony wege obiad (http://zakreconywegeobiad.pl/)

 

Pozdrawiam

ZakręcOna

 

Mazurek z karmelem, bezami i solą

e_d_y_s_q_a

Kila lat nie robiłam mazurków, dzisiaj postanowiłam zrobić mazurek z bezami które piekłam w czwartek oraz karmelem i solą.
Samo przygotowanie mazurka i karmelu nie zajmuje dużo czasu, jeśli jednak chcemy dodać do niego bezy najlepiej upiec je wcześniej (trwa to ok 90 minut), można też zrezygnować z bez i ozdobić mazurka np. pistacjami, owocami.

Składniki: IMG_0192

na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki  mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki oleju kokosowego (o stałej konsystencji),
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 5 - 6 łyżek zimnej wody

na karmel
- 230 g cukru trzcinowego,
- 8 łyżek gęstego mleka kokosowego

bezy możecie upiec wg tego  przepisu, tym razem zrobiłam bezy całkowicie na oko i dodałam do nich 1 łyżkę mąki z tapioki - wyszły super.

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta, jeśli robi to za nas robot planetarny wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy hakiem, gdy robimy to ręcznie najlepiej jest najpierw posiekać suche składniki nożem, dodać wody i krótko wyrobić. Ciasto układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim i wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, możemy nadać mu kształt podobny po prostokąta o ile chcemy mieć mazurka w takim kształcie, jeśli nie, możemy zrobić jakikolwiek nam wyjdzie bo będziemy wycinać go później nożem. Ciasto na papierze przenosimy ostrożnie do lodówki na kilka minut do schłodzenia (tak by olej kokosowy stwardniał). W tym czasie piekarni rozgrzewamy do ok 170 stopni. Po ok 5 - 10 minutach ciasto powinno być twarde, wykrawamy nożem kształt, jeśli chcemy możemy zrobić grubszy brzeg, wystarczy dookoła 0,5 cm brzeg ciasta złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
Pod koniec pieczenia możemy zacząć przygotowywać karmel (nie wcześniej bo za bardzo nam się ściągnie i będzie trzeba go znów rozpuszczać i rozrzedzać). Wsypujemy na rozgrzaną patelnię cukier, podgrzewamy przez ok 1 minuty, dodajemy do niej mleko kokosowe (nie martwcie się gdy nie jest dobrze ścięte, moje nie było i się udało, chociaż polecam jednak gęste) i mieszamy przez ok 10 minut, ciągle gotując karmel, musi on być jednolity (czasami zaczynają się robić grudki, trzeba wtedy odrobinę mleka dodać i dobrze rozmieszać). Pamiętajcie, żeby nie dotykać gorącego karmelu, bo można się poparzyć. Gdy już uzyskamy efekt o jaki nam chodziło wylewamy go na wyjętego z piekarnika mazurka (lub mazurki), posypujemy go delikatnie solą gruboziarnistą, układamy pokruszone bezy, możemy też dodać kilka plastrów pokrojonych truskawek, lub innych owoców czy orzechów.
Mazurka odstawiamy do ostygnięcia, stygnie dosyć szybko, więc nie musimy długo czekać na spróbowanie tego pysznego, słodkiego ciasta.

IMG_0190
IMG_0192Smacznego!!!

Potrawy na Święta Wielkiej Nocy

e_d_y_s_q_a

Trochę późno piszę, ale praca w kuchni mnie pochłonęła ;)

Przygotowałam dla Was mały przegląd 10 potraw które możecie naszykować na Świąteczny stół :)
Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

3424

5221 

9213

IMG_01351

  

5202

 10722

2010404183

IMG_01552

IMG_84743

 Smacznego!!!

Wegańska biała kiełbasa

e_d_y_s_q_a

Przed Świętami prawie wszyscy chcą kiełbasy, szukają substytutów mięsnych kiełbas. Na blogach pojawiają się różne przepisy, stwierdziłam, że podzielę się z Wami swoim przepisem na wegańską białą kiełbasę, jest prosty i gdyby nie to, że potrzebny jest do niego gluten w proszku (dostępny przez internet i w sklepach ze zdrową żywnością) reszta składników jest łatwo dostępna. Kiełbaski robi się bardzo szybko a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania :)

Składniki:

- 2 i 1/4 szklanki suchego glutenu, IMG_0165
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych,
- 1 czubata łyżeczka majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 spora łyżeczka soli,
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego,
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 i 1/4 szklanki zimnej wody.

Wykonanie:
Do miski wsypać suche składniki, świeży czosnek pokroić w grubą kostkę, dodać do suchych składników wymieszać, w oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z olejem, wlać do miski i szybko zacząć mieszać łyżką, tak by składniki się połączyły. Gdy masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wody, gdyby wam się przelało musicie dodać glutenu i znów bardzo szybko wymieszać. Masę można jeszcze rękoma chwilę wyrobić. Z tej ilości w zależności od tego jakie duże kiełbaski chcemy zrobić, może wyjść ok 9 szt. Ja zrobiłam 6 grubszych o długości ponad 10 cm.
Z masy odrywamy kawałki, ugniatamy je w ręku tak by były gładkie, formujemy wałek, na grubość jaka nam odpowiada (kiełbaska trochę spęcznieje). Kiełbaskę układamy na foli aluminiowej (musi być większa niż kiełbaska) ściśle ją zawijając (powiedzmy 2 razy dookoła), a końcówki zawijamy jak cukierek.
Kiełbaski gotujemy na parze przez 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy ją na chwilę do ostygnięcia (chociaż mój Mąż zjadł od razu). Później odwijamy z folii i chowamy zapakowaną do lodówki. Kiełbasę można później podgrzać w wodzie (zrobiłam to kiedyś w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem, płyn możemy wykorzystać do zrobienia barszczu białego), podsmażyć lub zjeść na zimno, oczywiście możecie też zjeść od razu tak jak mój Mąż ;)
IMG_0169
IMG_0155

Smacznego!!!

Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

e_d_y_s_q_a

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców.

Składniki dla 2 osób:IMG_01223

- 4 duże pieczarki portobello,
- ok 200 g mrożonego szpinaku,
- 1 małą cebula,
- sól, pieprz

domowy sos serowy z nerkowców:

- 1/4 szklanki nerkowców,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
- 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Wykonanie:

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich.
Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda.
Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką).
Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika). Ja zjadłam je z ryżem i gotowaną fasolką.
IMG_01211
IMG_01232

Smacznego!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci