Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Blog roku 2015 - proszę o wsparcie :)

e_d_y_s_q_a

Po tych kilku latach pisania stwierdziłam, że może warto się sprawdzić i wziąć udział w konkursie na Bloga roku 2015, może to być ciekawe nowe doświadczenie.

Dlatego mam do Was ogromną prośbę o głosowanie na mojego bloga, tak by przeszedł do kolejnego etapu :)

Dam Wam znać kiedy zacznie się głosowanie :)

Kod mojego bloga to A11151

Tutaj możecie podejrzeć zgłoszenie.

Dziękuję!!!

fbk1 

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

e_d_y_s_q_a

Zachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :)

Składniki: 

- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej,IMG_9624
- 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

- 450 g mrożonego szpinaku (liście),
- sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Jeśli planujemy robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym nożem na kawałki (ja zrobiłam takie 2-3 cm ponieważ zrobiłam grubszą warstwę ziemniaków). Każdy kawałek w miejscu przekrojenia delikatnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku gotujemy kilka litrów wody, solimy ją dodajemy odrobinę oleju, na wrzątek wrzucamy po kilka roladek i gotujemy je ok 4 minut po wypłynięciu, pamiętajcie, że należy przemieszać delikatnie w garnku łyżką żeby roladki nie przykleiły się do spodu.
Pyszne są również odsmażane!IMG_9609
IMG_9617Smacznego!!!

Jogurtowa panna cotta (wegańska)

e_d_y_s_q_a

Weganie też mogą zjeść ten pyszny deser :) I wcale nie potrzeba do niego wielu składników ;)

Składniki na 2 porcje: IMG_9594

- ok 330 ml jogurtu sojowego lub mleka,
- 1 łyżeczka agar-agar,
- ksylitol lub cukier do smaku (ok 2 łyżek)
- dowolne owoce lub konfitury.

Wykonanie:

Najłatwiej zrobić domowy jogurt sojowy kupując 1 jogurt sojowy naturalny (z żywymi kulturami bakterii) i mleko sojowe. Do termosu lub słoiczków jogurtownicy  wlewamy jogurt (na słoiczek 125 ml daję 2 łyżki jogurtu), zalewamy mlekiem, dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Później nasz jogurt chowamy do lodówki.
Do tego przepisu możemy oczywiście wykorzystać kupny jogurt, jak również mleko.
Żeby zrobić panna cottę podgrzewamy jogurt, dosładzamy go do smaku, wsypujemy do niego agar i od razu bardzo dobrze i szybko mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotujemy dosłownie 2 minuty na małym ogniu (uważajcie bo jogurt może zacząć się ścinać). Masę przelewamy do 2 miseczek i zostawiamy do ostygnięcia. Nie trwa to długo, bo agar ścina się szybko. Gdy deser wystygnie wkładamy go do lodówki żeby zrobił się zimny. Wykładamy go później na talerzyki, polewamy np. musem truskawkowym, układamy owoce i zjadamy :)

IMG_9589Smacznego!!!

Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

e_d_y_s_q_a

Może się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem?

Składniki (na 6 bułek):

- 250 g mąki pszennej,
- 4 g drożdży suszonych,
- 1/4 szklanki oleju,IMG_9570
- 1/2 szklanki letniej wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta kurkumy.

nadzienie:

- 6 średnich pieczarek,
- 1/2 cebuli,
- spora garść kiszonej kapusty,
- sól, pieprz, kminek.

Wykonanie:

Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem lub ręcznie sprężyste elastyczne ciasto, polać je odrobiną oleju, odstawić ciasto do wyrośnięcia (w przykrytej misce, można ją włożyć do zlewu z gorącą wodą). Ja byłam zbyt niecierpliwa i nie czekałam tym razem, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Drobno kroimy cebulę, pieczarki, szatkujemy kapustę kiszoną. Na patelnię wlewamy trochę oleju, przesmażamy cebulę dodajemy pieczarki, gdy zmiękną kiszoną kapustę, smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski, na blacie lub stolnicy rozwałkowujemy na ok 0,5 cm placek. szklanką zaznaczamy (nie wycinając) 6 kół (obok siebie), na każdym układamy dużą łyżkę farszu, ciasto przykrywamy pozostałym ciastem, dociskamy je dookoła farszu i szklanką wykrawamy bułki. Możemy też zrobić większe kółko, nałożyć na niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie ;) ).
Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść. IMG_9548
IMG_9551
IMG_9573
IMG_9579
IMG_9575

Smacznego!!!

Pikantny sok z cytrusów

e_d_y_s_q_a

Zimą owoce cytrusowe są najtańsze i najsmaczniejsze. Są osoby które nie polecają ich jedzenia zimą, ponieważ wychładzają organizm, ja jednak nie mogę się powstrzymać. Specjalny dodatek imbiru powoduje, że sok jest jednak rozgrzewający. Pomaga również w walce z przeziębieniem a nawet w walce z nadwagą.

Składniki (dla 1 osoby): IMG_8728

- 1 czerwony grejfrut,
- 1 pomarańcza,
- 1 mała cytryna,
- plaster imbiru o grubości
ok 1 cm.

Wykonanie:

Owoce myjemy i obieramy, dzielimy na cząstki, imbir myjemy (nie musimy go obierać), wyciskamy na przemian przy pomocy wyciskarki (np. SANA) z nakładką do soków. Wypijamy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Składniki użyte do soku zawierają mnóstwo enzymów trawiennych pomagających zrzucić wagę jak również regulować poziom cukru we krwi. Sok zawiera witaminy B6, C, D, E,K oraz m.in. beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, pektyny.

IMG_8717
IMG_8724
IMG_8728
Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci