Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Marchewka z sezamem

e_d_y_s_q_a

Prosty sposób na pyszny dodatek do obiadu.

Składniki (dla 1 osoby):3149

- 3 marchewki,
- olej,
- sezam (użyłam czarnego),
- sól.

Wykonanie:

Umyć i obrać marchewki, pokroić je w cienkie plastry, Rozgrzać olej na patelni (niedużą ilość), wrzucić marchew, smażyć do miękkości, mieszając tak żeby się nie przypaliła. Na innej patelni podprażyć przez kilka minut ziarna sezamu, potrząsając od czasu do czasu patelnią. Wyłożyć marchew na talerze, posypać sezamem, posolić. Podawać na gorąco.

Proste a pyszne :)

 3148

Smacznego!!!

Warsztaty: Roślinne Święta

e_d_y_s_q_a

W związku ze zbliżającymi się Świętami i zainteresowaniem dot. poprzednich warsztatów, mam dla Was kolejne tym razem Świąteczne :)

Zapraszam! Kilka miejsc już jest zarezerwowanych, więc musicie się spieszyć :)

Szybki dżem z kiwi

e_d_y_s_q_a

Najpyszniejszy ekspresowy dżem :) Niestety pomarańczowy chociaż bardzo dobry przegrał ;)

Składniki (na 0,5 l):

- 7 szt. kiwi (najlepiej miękkiego),3147
- 1 banan,
- 3 - 4 łyżki cukru,
- garść rodzynek (najlepsze duże jasne),
- 1 pełna łyżeczka agar-agar (można spróbować z mąką ziemniaczaną)

Wykonanie:

Umyć i obrać owoce, pokroić je na mniejsze kawałki i lekko je zblendować (ale nie na mus), gotować przez kilka minut, dodać pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i cukier do smaku. Agar rozmieszać w odrobinie wody, dodać do gotującego się dżemu, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez min. 2 minuty. Gorący dżem przełożyć do słoika, odstawić do ostygnięcia.

Uwaga: uzależnia :) ma wspaniały zapach i smak!

3146

Smacznego!!!

Szybki dżem pomarańczowy z tymiankiem

e_d_y_s_q_a

Dżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem.

Składniki: 

- 4 nieduże pomarańcze,
- sok z1/2 cytryny,
- ok 1/2 szklanki wody,
- cukier do smaku (dałam 3 łyżki),
- 1 płaska łyżeczka agar-agar,
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego.

Wykonanie:

Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej białej skórki (albedo). Pokroić je drobno, wrzucić do garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę na płasko i wycinać ostrym nożem). Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy do smaku cukier, czekamy aż się rozpuści. Do soku z cytryny dodać agar-agar, dobrze wymieszać, można również dodać łyżkę gotujących się pomarańczy i połączyć je z agarem. Wlać do garnka, po wymieszaniu jeszcze chwilę gotować (można odłożyć trochę na talerzyk zobaczyć czy gęstnieje). Przełożyć do słoika, odstawić do ostygnięcia, zjadać na zimno na chlebie (najlepiej smakuje na spieczonym toście ;-) ).

3144

Smacznego!!!

Relacja z warsztatów roślinnych

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj w pijalni soków Owocni, prowadziłam warsztaty kuchni roślinnej.

Byłam na początku trochę stremowana, ale grupa była wspaniała. Bawiłam się świetnie i mam nadzieję że spełniłam wszystkie oczekiwania uczestników :)

Dziękuję wszystkim uczestnikom, Owocnym za użyczenie lokalu i pomoc oraz Kamili za wielką pomoc i robienie zdjęć!

Jedzenie które wspólnie przygotowaliśmy było pyszne i wszystkim bardzo smakowało :)

Dla tych którzy nie mogli dotrzeć relacja fotograficzna.

Zapraszam na następne warsztaty!


IMG_5435

Takie dobre było :)

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci