Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Super obiad :) kotlety w sosie, surówka z kapusty , ryż jaśminowy

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj Mąż przygotował dla mnie przepyszny obiad :)

Ryż jaśminowy, kotlety sojowe (tekturki), surówka z kapusty taka jak w chińskich restauracjach ;) Surówkę dobrze jest zrobić wcześniej bo musi się "przegryźć".

Kotlety sojowe w sosie

Pomysł na te kotlety podrzuciła kiedyś na FB Sylwia, prowadząca bloga Wszystko jest w głowie, nasze są jednak trochę inne :)

Składniki:

- 1 małe opakowanie kotletów sojowych,
- 4 łyżki musztardy (kremskiej),
- pieprz, papryka wędzona,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sos sojowy, sól,
- woda,
-  2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Wrzucić kotlety na suchą patelnię, zalać wodą do połowy, poczekać aż wygotuje się woda a kotlety zmiękną, dodajemy musztardę, pieprz, paprykę, sos sojowy, czosnek, chwile je podsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę, tak by przykryć całe kotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku.

Surówka "chińska"

Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki"

-1/2 główki kapusty (młodej, zwartej),
- 1 marchewka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 szklanki octu jabłkowego,
- 1/3 oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :)

Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł ;)

 

Smacznego!!!

Makaron z sosem "śmietanowo"-pieczarkowym

e_d_y_s_q_a

Danie szybkie i pyszne :) Dzięki silken tofu (tofu jedwabiste) sos jest gładki i pyszny. Przygotowanie 3 porcji zajęło tylko 15 minut!

Składniki:

- makron (u mnie kukurydziane penne),

- 10 sporych pieczarek,3164
- 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- olej.

Wykonanie:

Wstawić wodę na makron. Obrać i umyć cebulę, pokroić w półplastry. Umyć i pokroić w cienkie kawałki pieczarki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim cebulę, dodać pieczarki, posolić, smażyć przez chwilę, podlać odrobiną wody.
Jeśli woda na makaron się zagotowała solimy ją i wrzucamy makaron (kukurydziany gotuje się ponad 10 minut). Silken tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki będą miękkie.
Makaron odcedzamy, polewamy sosem i zjadamy szybko dopóki gorące :)

 3162

 

Smacznego!!!

Rosół warzywny na diecie dr E. Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem

e_d_y_s_q_a

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem :) Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały.

Składniki:

- 2 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 2 duże pałki selera naciowego,
- ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część),
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 goździki, - 2 liście curry,
- 1 cm imbiru świeżego
- lubczyk suszony lub świeży,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek

- 1 marchew (na makaron)
- 1 ząbek czosnku.

Wykonanie

Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z "makaronem", posypać pozostałą zielenizną i zjadać póki gorące.

Smacznego!!!

 

 

Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj 5 dzień oczyszczania :)

Czuję się bardzo dobrze, 2 i 3 dnia bolała mnie głowa ale myślę, że to wina wiatru.

Jeśli nie śledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :)

 Dzień 1

Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego:

Surówka

-1 czerwona papryka,
-3 pomidory,
-1 szalotka,
- 2 ogórki kiszone,
- 1/2 cykorii,
- sól.

Zupa cebulowa

Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę, posypać zielenizną.

Surówka z ogórków kiszonych i szalotek

Dzień 2

Jabłka - łącznie 7 sztuk

Sok: marchew, jabłka (700ml)

Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory)

Ogórki kiszone 2 szt

Jabłka gotowane z cynamonem

 Dzień 3

Jabłka

Sok marchew - jabłko (500 ml)

Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą

Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką

Jabłka gotowane z cynamonem

 Dzień 4

Jabłka

Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 cykoria, 2 ogórki kiszone, 4 pałki selera naciowego


Kapusta gotowana (wczorajsza)

Rosół (przepis wkrótce)


 

Tosty chlebowe z patelni ze smażonymi pomidorami

e_d_y_s_q_a

Od poniedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku".

Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :)

Składniki:3158

- chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę,
- mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki,
- woda,
- sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"),
- pieprz,
- olej,

- pomidory,
- cebula (może być szalotka),
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Wymieszać mąkę z ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby odsączyły się z tłuszczu.
Cebulę i pomidory pokroić w plastry, najpierw podsmażyć cebulę gdy już zmięknie dodać do niej pomidory, smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną.
Ułożyć pomidory na usmażonym chlebie i zjadać na ciepło :)

 3157

 

3156

Smacznego!!!

 

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci