Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

sałatki i surówki

Tydzień surowej diety - surówka z sosem z nerkowcami

e_d_y_s_q_a

Postanowiłam przez tydzień być na surowej diecie, żeby zobaczyć jak będę się czuła.

Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną surówkę z sosem.

Składniki (dla 2 osób):  3242

- 3 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 duże garście rukoli,
- 5 ogórków małosolnych,
- 1 awokado,
- sól

Sos
- mała garść nerkowców,|
- 1/2 małej cukinii,
- 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Pokroić pomidory w kawałki, cebulę w półplastry, ogórki w plastry awokado w kostkę, rukolę porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, warzywa posolić, wymieszać.
W blenderze zmiksować na gładką masę składniki sosu, polać nim warzywa, dobrze wymieszać i zjadać. Prosto, szybko i pysznie :)

3243

Smacznego!!!

Sałatka antywirusowa - z pomarańczy i cebuli

e_d_y_s_q_a

Połączenie może brzmi dziwnie ale za to smakuje bardzo dobrze :)

Składniki:

- 4 małe pomarańcze lub 3 duże (ja użyłam czerwonych),3097
- 3 duże cebule,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub świeżego,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
- sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Cebule obrać, pokroić w równe ok 2 mm plastry, odłożyć do miseczki, dobrze posolić, odstawić na ok 10 minut. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry ok 4 mm, wyjąć pestki, odłożyć delikatnie do miski. Zlać z nich sok, połączyć go z oliwą, octem i tymiankiem, przyprawić solą i cukrem. Cebule wyłożyć na sitko, opłukać zimną wodą. Rozłożyć na talerzu plastry pomarańczy, ułożyć na nich cebule, polać sosem, posypać pieprzem i pokrojoną zieleniną. Można również wymieszać wszystko ze sobą :)

 

3091

 3096

Smacznego!!!

Sałatka Waldorf - z selera naciowego

e_d_y_s_q_a

Zauważyłam że moja surówka z selera naciowego (TA), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować!

Składniki:3102

- 6 łodyg selera naciowego,
- 1 duże soczyste, słodkie jabłko,
- 40 g orzechów włoskich,
- 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'),
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokroić na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić na 8 części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler, jabłko, orzechy, dodać pozostały sok i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczywiście można dać więcej orzechów (mnie się już nie chciało obierać) i majonezu (polecam domowy, jak nie ma się możliwości zrobić samemu to polecam swój, schodzi na Eko-Targu jak świeże bułeczki ;) ).

Jest rewelacyjna!

 3100

3101

Smacznego!!!

Surówka z selera naciowego z dynią, mandarynkami i pomelo

e_d_y_s_q_a

Soczysta, pełna smaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna :)

Składniki:3095

- 6 gałązek selera naciowego,
- 5 mandarynek,
- 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek),
- mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm),
- garść roszponki,
- sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki).

Wykonanie:

Selera kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm (najłatwiej mandoliną| lub na tarce z otworami do plastrów), obrane mandarynki przekrawamy na pół (wszerz) i rozdzielamy na cząstki, pomelo obieramy ze skórki i albedo (biała część) i dzielimy na małe części, dynie ścieramy na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą mieszamy dodając przy okazji roszponkę i przyprawiamy do smaku. Jeśli mamy czas to odstawiamy ją żeby smaki się "przegryzły".

3094

Smacznego!!!

Sałatka z kuskusem

e_d_y_s_q_a

Coś na szybko do pracy albo na kolację ;)

 

Składniki:

- 3/4 szklanki  kuskusu (przed
zalaniem wrzątkiem),
- 1/2 ogórka wężowego,
- 1 czerwona papryka szpiczasta,3084
- 2 kawałki selera naciowego,
- 1 opakowanie kiełków na patelnię,
- garść pestek dyni,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- garść oliwek czarnych,
- sól, pieprz,
- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Zaparzyć kuskus, podsmażyć na patelni kiełki z pestkami dyni, odstawić jedno i drugie do ostygnięcia. Można w tym czasie umyć warzywa i pokroić je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.

3083

Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci