Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

pasztety i pasty

Pasztet z chleba ze śliwką

e_d_y_s_q_a

Czasami zostaje nam chleb i nie wiadomo co z nim zrobić, wyrzucić szkoda a nie zawsze mamy ochotę zjeść. Chociaż, ja zazwyczaj mrożę chleb, ten już był czerstwy i nie nadawał się do zamrożenia.

Składniki: (na 2 foremki):

- 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego),
- mleko sojowe (ok 0,5 l),IMG_0140
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 bardzo duże pieczarki,
- 2 duże cebule,
- olej do smażenia,
- śliwki suszone,
- garść słonecznika,
- przyprawa do kurczaka,
- majeranek, czosnek,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie.

IMG_0135
IMG_0137Smacznego!!!

Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego :)

Pasta wędzona a'la makrelowa

e_d_y_s_q_a

Wędzone tofu = pyszna pasta, przypominająca w smaku pastę z makreli.

Składniki:IMG_9878

- 2 paczki tofu wędzonego,
- garść glonów wakame (lub nori),
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 2 łyżki wegańskiego majonezu,
- pieprz, sól do smaku.

Wykonanie:

Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić do smaku. Zjadać ze smakiem, bo inaczej się nie da ;)
IMG_9881
IMG_9884Smacznego!!!

Pasta skwarkowa

e_d_y_s_q_a

Pyszna pasta którą pewnie wielu z Was zna ze sklepów, zrobiłam swoją wersję, lepszą i bez zbędnych dodatków :) Z kawałkami cebulowych skwarków.

Składniki:

- 1 tofu naturalne (180 g),_MG_0203
- 50 g świeżych drożdży (jeśli lubicie intensywny drożdżowy smak możecie dać całą paczkę),
- 3 cebule prażone (wg TEGO przepisu),
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, ew. sól do smaku.

Wykonanie:

Cebulę kroimy w niedużą kostkę i postępujemy tak jak w przepisie na cebulę prażoną, pod koniec smażenia cebuli odkładamy na talerz 1/3 cebuli a do reszty na patelni dodajemy pokruszone drożdże, rozpuszczamy je. Blendujemy na gładką masę tofu z dodatkiem cebuli z drożdżami dodając sos sojowy. Dodajemy do nich odłożoną cebulę i mieszamy łyżką, doprawiamy do smaku i mamy za niewielką cenę sporą ilość domowej pasty skwarkowej :)

_MG_0211
_MG_0207Smacznego!!!

Pasta z bakłażana, ciecierzycy i karmelizowanej cebuli

e_d_y_s_q_a

Pyszna pasta której podstawą jest pieczony bakłażan, prosta do zrobienia, najdłużej trwa pieczenie bakłażana.

Składniki:3361

- 3 nieduże bakłażany,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka cukru,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz,
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba).

Wykonanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół i w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, lekko solimy, polewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Ciecierzycę odsączamy z wody (najlepiej jest jej nie wylewać, tylko zrobić przy okazji bezy - napiszę o nich wkrótce), wrzucamy na dno blendera (mam kielichowy, ale można też użyć żyrafy), dodajemy upieczonego bakłażana, skarmelizowaną cebulę, sok z cytryny, trochę oleju, wodę (można zacząć od 1/2 szklanki i jak będzie za gęste, lub blender nie będzie dawał rady, dolewać po trochu. Nie musimy zmielić jej na gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach. 
Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem do maczania warzyw.

 3362
3360
3363

Smacznego!!!

Różowa pasta kanapkowa

e_d_y_s_q_a

Obiecywana na FB pasta w pięknym różowym kolorze :)

Bardzo prosta do zrobienia i z niewyszukanych składników.

Składniki:

- puszka białej fasoli,
- 4 - 5 łyżek ćwikły (użyłam domowej ze
swoimi
buraczkami),

- przyprawy: sól, pieprz,
- ok 3 łyżek oleju,
- ew. 2 - 3 łyżki kaszy manny.

Wykonanie:

Odlać prawie całą wodę z fasoli, zmiksować ją na gładką pastę razem z ćwikłą i olejem. Próbujemy, przyprawiamy. Jeśli okaże się że pasta jest zbyt rzadka wykładam ją na patelnię i dodaję kaszy manny żeby się ściągnęła, przez chwilę podgrzewam ciągle mieszając, studzę i przekładam do słoika.

 Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci