Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

drugie dania

Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

e_d_y_s_q_a

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców.

Składniki dla 2 osób:IMG_01223

- 4 duże pieczarki portobello,
- ok 200 g mrożonego szpinaku,
- 1 małą cebula,
- sól, pieprz

domowy sos serowy z nerkowców:

- 1/4 szklanki nerkowców,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżka pasty miso (można użyć soli do smaku),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego),
- 2 płaskie łyżki mąki z tapioki.

Wykonanie:

Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich.
Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem gotować, tak by odparowała z nich woda.
Nakładamy farsz do pieczarek (może być z górką).
Do nerkowców zalanych wodą dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, wylewamy ją na patelnie i przez 2 minuty gotujemy ciągle mieszając (będzie gęstniała). Masę serową wykładamy na pieczarki, układamy ja na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (na środkowym ruszcie) do 160 stopni przez ok 20-30 minut, do momentu aż pieczarki będą miękkie (może być różny czas w zależności od piekarnika). Ja zjadłam je z ryżem i gotowaną fasolką.
IMG_01211
IMG_01232

Smacznego!

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

e_d_y_s_q_a

Zachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :)

Składniki: 

- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej,IMG_9624
- 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

- 450 g mrożonego szpinaku (liście),
- sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Jeśli planujemy robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy ;) Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym nożem na kawałki (ja zrobiłam takie 2-3 cm ponieważ zrobiłam grubszą warstwę ziemniaków). Każdy kawałek w miejscu przekrojenia delikatnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku gotujemy kilka litrów wody, solimy ją dodajemy odrobinę oleju, na wrzątek wrzucamy po kilka roladek i gotujemy je ok 4 minut po wypłynięciu, pamiętajcie, że należy przemieszać delikatnie w garnku łyżką żeby roladki nie przykleiły się do spodu.
Pyszne są również odsmażane!IMG_9609
IMG_9617Smacznego!!!

Seler naciowy zapiekany pod pierzynką

e_d_y_s_q_a

Przepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :)
Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania.

Składniki (dla 2 osób): IMG_95061

- 6 łodyg selera naciowego,
- 1 cebula,
- garść słonecznika,
- sok z połowy cytryny,
- woda,
- sól, pieprz,
- olej.

Wykonanie:

Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna od tego jaką formę do zapiekania macie), moje miały ok 6 cm. Gotować go w wodzie z solą przez ok 5 minut, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany.
Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy.
Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować w ten sposób zapiec inne warzywa, np fasolkę szparagową czy marchew.
IMG_94992

Smacznego!!!

"Nie"udane kotlety czyli jak porażkę zamienić w sukces :)

e_d_y_s_q_a

Wegański kotlet czasami stanowi wyzwanie.
Można go zrobić praktycznie ze wszystkiego: strączków, kasz, warzyw, ziaren, orzechów itd. "Sekretem" jest produkt który sklei nam kotleta, tak by się nie rozwalił na patelni.
Czasami jest to kasza (świetna jest rozgotowana jaglana w tej roli), ale mogą to być też być płatki owsiane, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, z ciecierzycy.
Dzisiaj Mąż "zamówił" hamburgery na obiad, musiałam więc wymyślić kotlety do nich, bo nie miałam boczniaków. Znalazłam ostatnio przepis na kotlety buraczano-ziemniaczane, który postanowiłam wykorzystać.
Składniki były trochę"podejrzane" dla mnie, tzn. podejrzewałam, że mogą się rozwalić, ale chciałam spróbować bo widziałam filmik na którym dziewczyna je robi i ładnie się usmażyły. Moje niestety się rozwaliły  a ja w przypływie złości, zrobiłam z nich paćkę na patelni.

Zazwyczaj robiąc nowe kotlety smażę jednego na małej patelni i sprawdzam jak się zachowuje, tym razem nie wiem czemu tego nie zrobiłam. Na szczęście zostało sporo masy a chcąc zjeść obiad musiałam ją uratować. Dodałam do masy kilka łyżek płatków owsianych i 1 łyżkę maki ziemniaczanej a kotleta obtoczyłam w sezamie.

Jednak warto było za pierwszym razem polec, bo po usmażeniu kotletów i zrobieniu hamburgerów usłyszałam, że to najlepsze hamburgery pod słońcem :)

3304

Dlatego, nie zrażajcie się jak Wam kotlety nie wychodzą, jak robicie pierwszy raz jakieś kotlety zawsze smażcie jednego małego na próbę, gdy zaczyna się rozwalać, dołóżcie do masy trochę suchych płatków osianych, siemienia lnianego czy odrobinę mąki i cieszcie się pysznymi wegańskimi kotletami :)

Każda porażka, uczy nas czegoś nowego! A kuchnia to wieczne eksperymentowanie :)

Zdjęcie porażki zdjętej z patelni i kotleta już w bułce :)

33031

Udanego lepienia kotletów!

 

 

Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)

e_d_y_s_q_a

Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :)
Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy.

Składniki (na 4 porcje):

- makaron drobne kolanka (ok 300 g),3298
- 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych),
- kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków,
- 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony,
- 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków

Wykonanie:

Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną wodą i odstawić. Do kielicha blendera wrzucić ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblendować wszystko na gładko, spróbować, ew. doprawić do smaku. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron mieszamy z sosem, powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcecie to możecie jeszcze podgrzać całość. Najlepiej zjeść od razu całość, bo sos gęstnieje i po podgrzaniu nie jest już tak płynny.

3296
3297

Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci