Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

przetwory

Przygotowania do zimy - pomidory i papryki

e_d_y_s_q_a

Lato powoli się kończy, teraz najpyszniejsze i najtańsze są pomidory i papryk, a jeśli ktoś ma swój ogród (jak ja) jest wielkim szczęściarzem bo wie skąd pochodzą warzywa.

Teraz jest czas na robienie przetworów (jeszcze nie zaczęłam) z pomidorów i ogórków. Ja nie tylko zamykam letnie smaki w słoiczkach ale również ich nadmiar przerabiam w najprostszy sposób, czyli mrożę.

Wydawało mi się, że to znany każdemu sposób, ale okazuje się, że nie, dlatego chciałam się z Wami nim podzielić.

Składniki:

- dowolna ilość papryk (najlepiej o różnych kolorach)

i/lub

- dowolna ilość pomidorów (najlepiej o różnych kolorach).

Wykonanie:

Warzywa myjemy, odcinamy niepotrzebne części (ogonki papryk, gniazda nasienne, zielone części pomidorów). Kroimy warzywa na kawałki, wrzucamy do torebki strunowej (można kupić w Tesco) mniej więcej do 3/4 objętości torebki, zamykamy, układamy na płasko torebkę, gdy jest w niej dużo powietrza, delikatnie otwieramy , dociskamy torebkę żeby wypuścić powietrze i znów zamykamy.
Tym sposobem, torebki jest łatwo ułożyć w zamrażarce, są płaskie i nie zajmują dużo miejsca.

Gdy potrzebujemy zimą pomidorów na sos lub do zupy pomidorowej wyciągamy je z woreczka i wrzucamy bezpośrednio bez rozmrażania do garnka, tak samo postępujemy z paprykami.

Sos pomidorowy

e_d_y_s_q_a

Wspaniały sos pomidorowy który można zjeść od razu lub zapasteryzować.

Składniki podaje bez dokładnej ilości, najlepiej robić go wg własnego smaku:

- ponad 1 kg pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (lub więcej),
- sól,
- olej.

Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę, dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, cynamonem, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Sos musi się gotować tak długo żeby zgęstniał, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, próbujemy i ew. doprawiamy. Ja dodawałam cynamon 3 razy :)
Sos jest pyszny :) Dziękuję Kasiu za przepis :)


Smacznego!!!

Pikle - ogórki słodko - ostre

e_d_y_s_q_a

Kolejny przepis na pyszne ogórki do słoików, tym razem pyszne ostre i jednocześnie słodkie pikle z ogórków. Jest przy nich trochę pracy bo trzeba zalewę gotować 3 razy (przez 3 dni), ale warto :)

 

Składniki:

- 5 kg ogórków (raczej większych ale nie przerośniętych),
- 1 litr wody,

- 1/2 l octu,
- 2 kg cukru (brzmi to strasznie wiem, proponuje zmniejszyć trochę ilość cukru do np 1,5 kg),
- 1 duża łyżeczka chili (można dać mniej lub więcej w zależności od upodobań),
- gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie,
- sól do smaku.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki lub cieńsze kawałki (w zależności od grubości ogórka). Jeśli ogórki mają już przerośnięte pestki lepiej jest je wyciąć. Wrzucamy je do dużego garnka albo miski.
Z reszty składników gotujemy zalewę. Wrzącą zalewamy ogórki i odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie zlewamy z ogórków zalewę do garnka (ja postawiłam w zlewie duży g
arnek na nim duży durszlak i przecedziłam zalewę do garnka a ogórki zostały w durszlaku) znów ją zagotowujemy i zalewamy gorącą ogórki, odstawiamy na 24 h.
Ostatniego dnia znów zlewamy zalewę i ją gotujemy, tym razem jednak wkładamy już ogórki do słoików, dosyć ciasno układając i zalewamy je wrzącą zalewą.
Oczywiście ogórki leżąc przez ten czas w zalewie puszczą sok i zalewy zrobi się jeszcze więcej niż na początku, a do słoików wejdzie jej niewiele (mnie 1 większa łyżka wazowa do słoika 0
,6 l) więc jeszcze zostanie nam garnek zalewy, ale można ją wykorzystać do następnej porcji ogórków, ewentualnie trochę doprawiając.
Słoiki na wszelki wypadek pasteryzowałam (oczywiście w gorącej wodzie bo zawartość słoików będzie ciepła) przez 5 minut.

Dzisiaj otworzyliśmy 1 słoik z pierwszej tury ;-) który zrobiłam ze swoją suszoną ostrą papryką (polski Cyklon), są pyszne ale dla nas trochę za słodkie dlatego napisałam że można zmniejszyć ilość cukru (chyba że ktoś lubi słodkie).
Na zdjęciu ze spiżarni widać różnicę w dodatkach do słoików, w I partii była suszona papryka w kawałkach (której nie bardzo widać) a w II partii najpierw dałam świeżą paprykę Cyklon a później dosypałam chili w proszku.


Ogórki są niby miękkie a jednak chrupiące :) Pyszne!

 


 

Smacznego!!!

Ogórki kanapkowe w zalewie słodko - kwaśnej

e_d_y_s_q_a

Trwa czas przetworów, przez moją kuchnię przewijają się teraz głównie ogórki i  pomidory.

Ostatnio zrobiłam kilka słoików pysznych ogórków z tego przepisu, troszkę go modyfikując.

Składniki (na ok. 5 litrowych słoików):

- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej wyrośniętych ale z małymi gniazdami nasiennymi) ,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 1 szklanka soli,
- 9 szklanek wody,

ew. kilka kawałków słodkiej lub ostrej papryki

zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 2,5 szklanki octu 10%,
- 3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- szczypta pieprzu,
- 2 duże cebule,
- ok 2 łyżek mielonej kurkumy.

Wykonanie:

Ogórki myjemy i ścieramy  na tarce w cienkie długie plastry (mandolina super się tutaj sprawdza :) ). Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny (mnie tez przeraziła ta ilość soli, ale nie przejmujcie się, nie czuć jej później).


Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco" (ja się nie bawiłam w takie ładne ustawianie).


Do każdego słoika dajemy  1 pokrojony duży ząbek czosnku oraz jeśli chcemy trochę pokrojonej wzdłuż papryki.

Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.

Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3 tygodniach (próbowaliśmy po 2 i już były super :) ).



30563055

Smacznego!!!

Dżem truskawkowy z rabarbarem i skórką pomarańczową

e_d_y_s_q_a

Sezon na truskawki w pełni u mnie bardzo obrodziły, robię więc różne rodzaje dżemów z ich udziałem.

Składniki:

- 1 kg truskawek (już bez
szypułek),

- 600 g rabarbaru,
- 500 g cukru,
- 2 łyżki aromatu
waniliowego,

- skórka otarta z 1
pomarańczy,

- 1 opakowanie żelfixu/konfiturexu 3:1 lub kilka łyżeczek agaru ew. pektyny,
- szczypta soli.

Wykonanie:

Umyty rabarbar pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do dużego garnka razem z truskawkami, dodać cukier, aromat waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Gotować aż rabarbar i truskawki się rozpadną, wsypać cukier żelujący, gotować jeszcze ok 3 minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików (najłatwiej jest to zrobić przy pomocy obciętej butelki z szeroką szyjką - zamiast lejka), ustawiać je odwrotnie (na nakrętce).

Ten dżem jest pyszny! Najlepszy jaki jadłam :)

Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci