Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

kotlety

Wegańskie meatballs - pulpety

e_d_y_s_q_a

Jak zawsze proste do przygotowania i bardzo pyszne pulpety :)

Składniki na 12 szt:

- 1 tofu (180 g) - użyłam marynowanego, ale może być naturalne,
- ok 400 g obranych pieczarek,
- 1 nieduża cebula, IMG_8531
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków),
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- pieprz, pieprz ziołowy,
- olej do smażenia.

Wykonanie:

Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek i zmniejsza one swoją objętość.
Tofu położyć na desce, przykryć talerzem i obciążyć czymś ciężkim, tak by jak najwięcej wody wycisnęło się z tofu. Tofu osuszyć papierem, wrzucić do miski, dobrze rozdrobić widelcem, dodać musztardę, siemię, przyprawy, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone pieczarki z cebulą. Dobrze wymieszać masę, nabierać niewielką ilość, w dłoni formować kulki mocno ściskając masę. Po zrobieniu wszystkich pulpetów, rozgrzać olej w niedużym garnku lub małej patelni. Najlepiej żeby pulpety były zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia. 
Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską.
Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy odrobinę oleju :)

 IMG_85293
IMG_8540
IMG_8545

Smacznego!!!

Pyszne hamburgery

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj dalszy ciąg potraw typu fast food, ale zdrowych i pysznych :)

Wczoraj, Mąż naszykował masę na hamburgery, znalezione na blogu Kuby

Kotlety są pyszne, nie tłuste, soczyste, w sam raz do hamburgerów.

Składniki (na 6 dużych kotletów)

- 1 szklanki startej marchewki,
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki słonecznika,3185
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka suszonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz do smaku.

Oprócz tego:

- bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu),
- sałata lub szpinak, rukola,
- pomidory,
- ogórki,
- cebula,
- musztarda, keczup, majonez.

Wykonanie:

 Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku i siemię napęcznieje).
Formujemy duże kotlety (mniej więcej takie jak bułki które mamy lub większe. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut (ustawienie góra dół + termoobieg), po tym czasie przewracamy kotlety na drugą stronę i jeszcze dopiekamy ok 10 minut.
Pod koniec pieczenia wkładamy na chwilę bułki do piekarnika żeby się lekko przypiekły. Wyjmujemy upieczone kotlety i chrupiące bułki, smarujemy spód bułki musztardą, układamy sałatę, plastry pomidorów, odrobinę keczupu, ogórki, cebulę, majonez, keczup i przykrywamy bułką.

To jest pyszne!

3181

 

 

Smacznego!!!

Burgery z ziaren i orzechów

e_d_y_s_q_a

Ostatnio na obiad jedliśmy pyszne hamburgery z bułek wg tego przepisu, z warzywami i pysznymi burgerami.

Składniki (na 6 burgerów):

- 2/3 kubka ziaren
słonecznika,

- 1/2 kubka orzechów ziemnych
solonych,
- 1/2 kubka migdałów,

- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/4 kubka jogurtu sojowego
(naturalnego),

- 1/5 kubka keczupu,
- 1 cebula,
- kawałek ostrej papryki,
- ew. 1 łyżeczka sambal oelek,
- sól, pieprz,
- bułka tarta.

Wykonanie:

Jeśli macie blender wysokoobrotowy wrzućcie wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i zmielcie na gładką masę, bez takiego blendera trzeba najpierw zmielić (np w młynku) słonecznik, orzechy i migdały dodać do nich pozostałe składniki (również bez płatków) i zmiksować blenderem. Do masy dodajemy płatki owsiane i dobrze mieszamy, jeśli jest za rzadka dodajemy więcej płatków. Formujemy dość duże i płaskie burgery, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.

Te burgery są świetne w bułce hamburgerowej, ale bardzo dobrze też smakują na chlebie lub do obiadu :)

 

 

Smacznego!!!

Ps.inspiracją był przepis z bloga Grumko (Kuchnia Ireny i Andrzeja).

Kotlety z kaszy gryczanej i płatków owsianych

e_d_y_s_q_a

Kotlety z kaszy są zawsze dobre :)

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej.

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, tak by były przykryte, odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Cebulę i pieczarki drobno posiekać (ja zmieliłam w blenderze kielichowym, na niskich obrotach). Udusić je razem na patelni z olejem, dodając odrobinę soli. Zdjąć z patelni pieczarki połączyć je z kaszą, płatkami owsianymi, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, masę przyprawić, dodać do niej siemię lniane i mąkę ziemniaczaną.
Ja masy nie miksowałam (kasza była rozgotowana), kotlety się wspaniale trzymały, ale jak ktoś ma ochotę może masę trochę zmiksować lub przekręcić część przez maszynkę.
Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!!!

Kotlety z selera i płatków

e_d_y_s_q_a

Pyszne, lekko słodkie w sam raz do ziemniaków kotlety :-)

Składniki:

- ok 200 g selera,
- 1/2 szklanki płatków
owsianych,

- szczypiorek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, papryka wędzona,
- olej do smażenia.

Wykonanie:

Płatki zalać gorącą wodą tak żeby były przykryte, przykryć i odstawić do namięknięcia. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce selera. Płatki odcisnąć z wody, połączyć z selerem, dodać pokrojony drobno szczypiorek, przyprawić do smaku.
Można usmażyć cienkie jak placki ziemniaczane albo ulepić z nich kotlety, chociaż nie idzie to najłatwiej to kotlety się nie rozwalają podczas smażenia. Nie obtaczałam ich w żadnej panierce i smażyłam na bardzo niewielkiej ilości oleju, ale patelnia mi na  to pozwoliła :-)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci