Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Zupa z suszonym tofu (yubą) i grzybami mun

e_d_y_s_q_a

Pyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :)

Składniki:IMG_0007

- 2 płaty tofu suszonego (yuba),
- garść krojonych grzybów mun,
- 1 litr wody lub bulionu
- 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 cm kory cynamonu,
- 1/2 papryczki chili suszonej, drobno posiekanej,
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki,
- 1 łyżka sosu chili słodkiego,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypiorek.

Wykonanie:

Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić  w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody tofu pokroić w 1 i 1/2 cm kawałki. Do garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem.
Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie i miękkie.
IMG_0002
IMG_0004Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci