Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Pasztet z chleba ze śliwką

e_d_y_s_q_a

Czasami zostaje nam chleb i nie wiadomo co z nim zrobić, wyrzucić szkoda a nie zawsze mamy ochotę zjeść. Chociaż, ja zazwyczaj mrożę chleb, ten już był czerstwy i nie nadawał się do zamrożenia.

Składniki: (na 2 foremki):

- 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego),
- mleko sojowe (ok 0,5 l),IMG_0140
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 bardzo duże pieczarki,
- 2 duże cebule,
- olej do smażenia,
- śliwki suszone,
- garść słonecznika,
- przyprawa do kurczaka,
- majeranek, czosnek,
- sól, pieprz.

Wykonanie:

Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie.

IMG_0135
IMG_0137Smacznego!!!

Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego :)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci