Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Zupa cebulowa - nie tylko dla chorych

e_d_y_s_q_a

Za oknem upał, a ja chora, pierwszy raz od długich miesięcy :( Jem mnóstwo czosnku i cebuli, zrobiłam sobie też pyszną zupę cebulową ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszła pyszna :)

Składniki:

- 7 dużych młodych cebul,
- kilka gałązek grubego szczypioru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kwaskowe jabłko,
- kilka pasków skórki z cytryny,
- sól, pieprz, tymianek

- ugotowany ryż jaśminowy

Wykonanie:

Cebule pokroić w plastry, szczypior w grubsze kawałki, wrzucić je do garnka, zalać wodą, dodać sól i tymianek. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić je na plastry (wszerz kawałka), dodać do zupy, pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kawałki skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nałożyć na środek miski kopczyk ryżu, zalać zupą i zjadać gorącą.

Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci