Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Śniadanie de luxe - tofucznica ze szparagami i szpinakiem

e_d_y_s_q_a

Dzisiaj wieczorem debiutuje w zawodach w biegu na 10 km :) Mam pierwszą wolną sobotę od dawna, postanowiłam więc się nigdzie nie spieszyć (aż do biegu oczywiście), zjeść pyszne śniadanie i odpocząć :)

Na pierwszy posiłek zjadałam tofucznicę z zielonymi szparagami i szpinakiem, nie spiesząc się, siedząc na tarasie i słuchając ptaków :)

Składniki:

- 1 opakowanie tofu naturalnego (180 g),
- 20 dużych liści szpinaku,
- 6 zielonych szparagów,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- kilka gałązek pokrojonego szczypiorku,
- kurkuma,
- sól "czarna" kala namak, ew. trochę sosu sojowego,
- pieprz.

Wykonanie:

Tofu rozdrobnić widelcem, dodać do niego trochę kurkumy i sól do smaku. Szparagom odłamać twarde końcówki i odkroić główki, pozostałe część szparagów pokroić na ok 2 cm kawałki. Szpinak , porwać na kawałki lub pokroić.
Rozgrzać na patelni olej kokosowy wrzucić szparagi (bez główek) i szpinak, chwilę razem podsmażać, dodać tofu , wymieszać i podsmażać aż szparagi będą miękkie. Pod koniec dodać główki szparagów i szczypiorek. Przyprawić do smaku pieprzem i ew. sosem sojowym.

Smacznego!!!

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci