Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Dynia z tofu i ryżem

e_d_y_s_q_a

Ciąg dalszy pysznych 3 składnikowych dań w moim domu :) Tym razem zaskoczył mnie Mąż przygotowując z głowy wspaniałe proste danie.

Składniki (na 3 porcje):

- ok 2 kg dyni (u mnie wspaniała mocno pomarańczowa Muscat de Provence),3092
- 1 opakowanie tofu wędzonego,
- 2-3 ząbki czosnku,- kumin (kmin rzymski),
- ok 2 cm świeżego imbiru,
- sos sojowy, pieprz,
- olej,
- dowolna zielenizna do posypania,
- ew. 1 łyżka oleju kokosowego,

- ryż jaśminowy.

Wykonanie:

Czosnek pokroić w plastry, odstawić na 10 minut (wtedy po podgrzaniu zachowuje wszystkie swoje wspaniałe właściwości), tofu pokroić w grube kawałki, przesmażyć na brązowo, pod koniec skrapiając je sosem sojowym. Dynie umyć, pokroić w paski, obrać, umyć raz jeszcze, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dusić bez wody (ta dynia jest soczysta, jeśli mamy suchą można ją na początek trochę podlać wodą), dodać trochę kuminu, sosu sojowego, czosnek i starty imbir. Dynię dusić do miękkości pod koniec dodając usmażone tofu, gdy jest potrzeba przyprawić jeszcze do smaku, można dodać łyżkę oleju kokosowego.
Podawać z ryżem (najlepszy jaśminowy do tego), posypane zieleniną :)
Szybkie do zrobienia i pełne smaku :)

IMG_5074

Smacznego!!!

Komentarze (5)

  • Gość: [emka] *.free.aero2.net.pl

    Uwielbiam tę dynię, a najlepsza na surowo! Dopiero w tym roku ją odkryłam i jest to miłość od pierwszego wejrzenia :)
    Robiłam wczoraj podobne danie, podobne z tym, że dynia i ryż ;) Tyle, że u mnie było wszystko gotowane w jednym garnku :)
    pozdrawiam, wszystkiego dobrego w nowym roku :)

  • Gość: [sklep wege łódź] *.toya.net.pl

    uwielbiam dynię i ryż jaśminowy! zrobię to danie :)

  • mlunch

    Witam ! Ostatnio przypadkiem natrafiłam na Pani bloga. Ale od razu zaczytałam się w przepisach. Wczoraj zrobiłam to danie i jest genialne! :) Chyba przekonam się do kuchni wegetariańskiej.
    Jutro pochwale się zdjęciami dania wg. Pani przepisu na moim blogu: twojmlunch.blogspot.com/.

  • Gość: [warij] 213.158.222.*

    Pyszne danie. Na szczęście jeszcze na targu można dostać tę dynię. Ostatnio też zakochałam się w tofu wędzonym (imho najlepsze jest polsoi, ale solidy też jest ok.) i jem je na okręta, nawet na surowo na kanapkach :P Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

  • e_d_y_s_q_a

    Warij, cieszę się że smakowało mnie również to danie bardzo smakuje. Dynia ta bywa też w Tesco.

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci