Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Farsz do naleśników

e_d_y_s_q_a

Pyszny, prosty farsz do naleśników, np tych bezglutenowych.

Składniki:

- ok 400 g pieczarek,
- kawałek pora (powiedzmy
10 cm),

- kawałek kapusty pekińskiej
od strony głąba (czyli same
twarde ogonki liściowe) -
ok 3 cm z dużej kapusty,
- 1/2 szklanki suchej
czerwonej soczewicy,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra,
- olej.

Wykonanie:

Płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości, a dokładniej, rozgotowujemy ją (nie musimy odcedzać jak zostanie woda). W czasie gdy się soczewica gotuje myjemy pora i ew. obieramy pieczarki. Kroimy je w cienkie półplastry. Kapustę kroimy drobno żeby nam się nie ciągnęła w naleśniku.
Rozgrzewamy na patelni olej,wr
zucamy na nią por i chwile smażymy, dodajemy pieczarki, lekko solimy by puściły sok, smażymy aż będą prawie miękkie, dodajemy kapustę (można dolać trochę oleju lub wody) i soczewicę, smażymy (dusimy razem do miękkości), pod koniec przyprawiamy do smaku.

Można go użyć do naleśników, pierogów itp. Z bezglutenowymi z ciecierzycy, komponował się wspaniale,do tego dołożyłam świeżą zieleninę (rukolę, szpinak i roszponkę) na to sos czosnkowy i danie palce lizać :)

Smacznego!!!

Komentarze (2)

  • zou_woodwalker

    Cudeńko! A jak pieknie żółciutkie te naleśniory, do tgo chrupiące brzeżki, i ten sosik czosnkowy, i ostra papryczka w farszu...MMMMMM... :)

  • e_d_y_s_q_a

    I do tego proste w przygotowaniu ;)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci