Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Brzoskwinie i nektarynki w żelu

e_d_y_s_q_a

Co chwilę robię jakieś przetwory na zimę, ale nie mam kiedy o nich napisać. Postaram się wszystko nadrobić w jak najszybszym czasie, dopóki jest jeszcze łatwy dostęp do świeżych warzyw :-)

Dzisiaj zrobiłam brzoskwinie i nektarynki w żelu.

Wykonanie bardzo proste a efekt pyszny :-)

Składniki:

- brzoskwinie, nektarynki (jak najbardziej dojrzałe, może być tylko jeden rodzaj owoców),
- odrobina cukru,
- sok z cytryny,
- mąka ziemniaczana + zimna woda,
- szczypta soli.

Wykonanie:

Umyte owoce (ilość dowolna, ja robiłam z ponad 4 kg ), przekrawać na pól i na ćwiartki, wydłubać pestkę, owoce pokroić na kawałki (wielkość dowolna), wrzucić do garnka. Wsypać trochę cukru (kilka łyżek), gotować na niedużym ogniu tak by się trochę rozgotowały i puściły sok, dodać sok z cytryny (wycisnęłam połówkę), odrobinę soli (by wydobyć słodycz). W niewielkiej ilości wody (na dnie szklanki) rozmieszać na początek w zależności od ilości gotowanych owoców 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlać ją od razu do garnka, ciągle mieszając. Sos zacznie się robić gęsty i od nas teraz zależy jakiej konsystencji mają być owoce, jeśli za mało "żelujące" się zrobiły, trzeba znów powtórzyć czynność z dodawaniem mąki (najlepiej po 1 łyżce). Pamiętajcie o tym by po dodaniu zawiesiny z mąki dobrze ją wymieszać i dać się jej pogotować kilka minut. Ja zrobiłam swojej o konsystencji lekko płynnej bo nie lubię takich twardych przetworów jakie czasami z cukrem żelującym wychodzą (dawno temu robiłam). Zamierzam później używać ich do deserów, do kaszy, owsianki i oczywiście naleśników, chociaż wtedy trzeba uważać przy jedzeniu bo jednak nie jest to dżem i może kapać po brodzie ;-)

Jeśli chcecie przetrzymywać je dłużej, to dobrze byłoby je przez kilka minut zapasteryzować żeby nie zaczęły się psuć.

Spróbujcie sami jakie pyszne są :-)


Smacznego!!!

Komentarze (3)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Genialny pomysł z tą mąką ziemniaczaną! Jutro będę eksperymentowała w ten sposób na jabłkach ;-). Pozdrawiam ciepło :-)
    Ola

  • Gość: [Bozena] *.17-2.cable.virginmedia.com

    A czy trzeba potem pasteryzowac czy gotowac sloiki? pytam, bo bede robic pierwszy raz :)dziekuje :)

  • e_d_y_s_q_a

    Bożena, lepiej zapasteryzowac jak chces dłużej przechowywać.

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci