Blog > Komentarze do wpisu

Krokiety z soczewicą

Dzisiaj tylko pomysł na nadzienie do naleśników/krokietów.

Ostatnio usmażyłam pyszne wegańskie naleśniki z mieszanki mąk białej i pełnoziarnistej (może być 2 do 1), mielonych na mąkę płatków owsianych (3 części mąk, 1 część płatków), odrobiny mąki ziemniaczanej, sól, papryka słodka, kurkuma, mleko roślinne, woda, olej. Miksujemy wszystko do konsystencji śmietany i smażymy naleśniki.

Farsz:

- soczewica zielona (najlepiej ugotowana wcześniej),
- por,
- pieczarki (miałam całkiem sporo startych na grubej tarce, powiedzmy pół na pół w stosunku do soczewicy, lub więcej),
- kilka łyżek kaszy manny,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i inne ulubione,
- olej.

Wykonanie:

Por pokroić na drobne kawałki, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć pora na oleju, aż zacznie robić się miękki, dodać do niego pieczarki, osolić, żeby puściły wodę. Dusić razem, tak żeby zmiękły, pod koniec dodać soczewicę (z mojej nie wygotowała się do końca woda a była już miękka, więc wlałam razem z wodą). Jeśli masa jest rzadka dodajcie do niej kaszę mannę błyskawiczną i dalej przez kilka minut potrzymajcie na ogniu. Można również część farszu zmielić blenderem, żeby się bardziej kleił (ja tak zrobiłam). Masę doprawić do smaku.

Rozsmarowywać masę na naleśniku, zawijać w rulonik i kroić na małe krokiety, lub nałożyć nadzienie na środek naleśnika i zawinąć go w kopertę.

Wymieszać w miseczce odrobinę mąki z wodą (będzie to stanowiło 1 część panierki) na dosyć gęstą papkę, w drugą miskę wsypać bułkę tartą.
Obtaczamy krokiety najpierw w mące później w bułce tartej (można podwójnie) smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

Smacznego!!!

poniedziałek, 14 stycznia 2013, e_d_y_s_q_a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Lily, aakm95.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/14 21:23:49
Piękne, chociaż nie lubię pora. Ale pewnie nie jest aż tak wyczuwalny. Jestem fanatyczką kotletów i krokietów :P
-
2013/01/14 22:20:03
Lily, może być cebula, lub jak nie używasz to asafetyda :-)
-
2013/01/15 07:50:48
pyszna soczewica:)
-
2013/01/17 17:55:59
i po co, po co ja tu weszłam? :) Teraz będę musiała sobie zrobić, a to pół dnia w plecy! Będzie na Ciebie :P
-
2013/01/17 18:20:23
Zielenina, dasz radę :-)
-
Gość: ivon, host-2-97-154-84.as13285.net
2013/11/20 22:37:19
pyszne kotlety
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS