Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Pomarańczowo - bananowy deser z tapioki

e_d_y_s_q_a

Pyszny, kwaśno - słodki deser :-)



Składniki (na 5 szklaneczek):

- 70 g tapioki drobnej,
- 250 ml soku z pomarańczy
(wycisnęłam 3 sztuki),

- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 2 banany,
- ok 1/2 kubka mleka sojowego
waniliowego,

- ew. słód,
- czekolada gorzka do dekoracji.

 Wykonanie:

Tapiokę namoczyć dzień wcześniej, odlać wodę (nie musi być bardzo dokładnie odlana), zalać tapiokę sokiem pomarańczowym, dodać cukier, odstawić. Zmiksować banany z mlekiem sojowym. Tapiokę postawić na "ogniu", gotować, ciągle mieszając aż zacznie się robić szklista, dodać do tapioki zmiksowane banany, gotować wszystko razem aż tapioka będzie całkowicie przezroczysta, spróbować, jeśli będzie kwaśna dosłodzić.
Przełożyć do szklanek, odstawić do ostygnięcia, udekorować tartą czekoladą.

Przepis dopisuję do akcji TAPIOKA i ja (tutaj)

 

 

Smacznego!!!

Na podstawie przepisu Vegan Monkey (tutaj).

Komentarze (6)

  • Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A moje pytanie brzmi - czym jest tapioka? ;)

  • e_d_y_s_q_a

    Tapioka to takie małe biale kuleczki z manioku, jest bezglutenowa, zawiera weglowodany i bialko. Jest bez smaku, dlatego mozna łączyć ja z różnymi produktami, gestnieje podczas gotowania (taki budyn sie robi). Mozna ja kupic jako małe i większe kulki, nawet kolorowe, w sklepach ze zdrowa żywnością :-)

  • blenda2007

    pysznie:)

  • jfloryan

    też eksperymentuję z tapioką :)
    zapraszam do zabawy:

    poszukiwaniasmaku.blox.pl/2012/11/wpis.html

  • mnemonique

    i na co komu bubble tea jak można takie pyszności robić???
    Pozdrawiam
    Monika

  • e_d_y_s_q_a

    No właśnie nie wiem Moniczko ;-)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci