Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Tortilla do pracy

e_d_y_s_q_a

Koniec leniuchowania ;-) czas wrócić do pracy. Niestety przez ten czas sprawa z zakupem siedliska posunęła się tylko trochę do przodu, mniej niż się spodziewałam, ale nic na to nie poradzę. Po prostu później się wprowadzimy ;-)

Wieczorem szykowałam sobie jedzenie które ma mi umilić jutrzejszy pierwszy dzień w pracy ;-)
Prawie wszystko zawijane :-) sushi i tortille, do tego warzywa na parze i galaretka z owocami (Delecta w wegańskiej wersji rządzi :-) )

Składniki do przygotowania tortilli 1 tortilli:

- 1 duża tortilla (tym razem kupna ze szpinakiem),
- pasta z ciecierzycy z wędzonym tofu z Rossmanna (pychota), olejem i przyprawami,
- szczypiorek,
- 2 liście sałaty,
- mały zielony ogórek,
- kawałek czerwonej papryki,
- 1 duża rzodkiewka,
- sól.

Wykonanie:

Tortille posmarować grubo pastą z ciecierzycy, posypać posiekanym szczypiorkiem, ułożyć liście sałaty. Ogórka i paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki również w wąskie pół lub ćwierć plastry. Ułożyć je na sałacie w 3 rządkach (tak jak na zdjęciu :-) ), delikatnie posolić. Zawinąć ciasno tortillę, pokroić na kawałki, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki :-) Można oczywiście zostawić ją w całości, ale w pracy wygodniej jeść mniejsze kawałki ;-)





Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji Bizneswoman w kuchni "Tortilla na różne sposoby".

Komentarze (11)

  • kasandraa6

    z chęcią bym też ją zabrała do pracy :-)

  • Gość: [iw] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękneeee! :)

  • Gość: [Agata] *.play-internet.pl

    Aż mi ślina cieknie! Zapraszam do mnie Inrudzienka's mind blog

  • Gość: [Madmarliv] *.icpnet.pl

    ała to jest boskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • e_d_y_s_q_a

    Mad, zgadzam się :-) pyszne są te tortille, najlepsze jednak na świeżo ;)

  • Gość: [nuk] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Większość pszennych i orkiszowych tortilli zawiera tłuszcze zwierzęce...

  • e_d_y_s_q_a

    nuk, ja sprawdzam skład tego co kupuję, nie było tam nic napisane o tłuszczach zwierzęcych.

  • Gość *.goleniow.vectranet.pl

    A czy z mąki orkiszowej można zrobić tą tortille? I trzeba ją też gotować jak kukurydziana? tak wszystko zrobić jak w przepisie. Proszę o podpowiedz.

  • e_d_y_s_q_a

    Witaj gościu :-)
    Ta tortilla była kupna :-) nie robiłam nigdy z orkiszowej więc nie wiem jak sie zachowa ale wydaje mi się że niekoniecznie sie uda bo jednak kukurydziana ma inne właściwości.
    Tutaj masz przepisy na tortille pszenną niebieskapistacja.blox.pl/2011/07/Tortille-pszenne-porownanie-dwoch-przepisow.html

  • Gość: [flore] *.adsl.inetia.pl

    nigdy nie jadłam rossmanowych past (u mnie w Rossmanie nie ma), ale zaraz się wezmę za poszukiwania. Póki co do takich rzeczy używam polsojowej pasty francuskiej (kiedy mi się niechce robić własnej) albo robię pastę z ciecierzycy - hummusowatą lub jakąś inną.

  • e_d_y_s_q_a

    Flore, to nie była pasta z Rossmana tylko domowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem tofu kupionego w rossmanie :-)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci