Blog > Komentarze do wpisu

Kasza pęczak po meksykańsku

Kasza pęczak powstaje z oczyszczonego obłuszczonego i obtoczonego ziarna jęczmienia. Jest to najmniej przetworzone ziarno jęczmienia zachowuje swoje właściwości w całości. Jest źródłem białka, węglowodanów i składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Jest ona także niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia ogólny wygląd skóry. Witamina ta również ma ogromne znaczenie w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Dodatkowo kasza pęczak jest dużym źródłem błonnika.

Danie które zrobiłam mogłoby obrazić meksykanina ale mnie to nie przeszkadza bo jest pyszne :) możemy je zjeść na śniadanie (przypominam o akcji "Luty z kaszą na śniadanie") lub inny posiłek.

Składniki:

- 3/4 kubka kaszy pęczak,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- pół żółtej i pół pomarańczowej papryki,
- ok /4 kubka ugotowanej czerwonej fasoli (lub fasoli z puszki),
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka pomidorów z puszki,
- sok pomidorowy z pomidorów w puszce,
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, pieprz kajeński,
- olej.

Wykonanie:

Kaszę pęczak dobrze wypłukać, wsypać do garnka, zalać sokiem pomidorowym, jeśli nie przykryje całej kaszy, dolać wody (tak żeby płyn był ok 1 cm wyżej niż kasza). Zakrywamy całość pokrywką i gotujemy ponad 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w małe kawałki, selera naciowego i czosnek w plastry, cebulę w półplastry. Przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy do niej czosnek, chwile smażymy razem. Kasza po ok 30 minutach powinna być już prawie miękka, możemy ją trochę osolić, dodajemy kukurydzę (bez wody),paprykę, selera, cebulę z czosnkiem, gotujemy razem, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy będzie mało płynu dolewamy trochę wody lub soku pomidorowego. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone 3 -4 pomidorki, fasolę czerwoną (chodzi o to żeby się zagrzała bo przecież już jest ugotowana) i natkę pietruszki. Całość doprawiamy tak żeby była ostra (oczywiście wg. własnego smaku).

Smacznego!!!

niedziela, 05 lutego 2012, e_d_y_s_q_a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/05 17:36:11
ach, pęczak jest moją ulubioną kaszą.
a Twoja wersja naprawdę znakomita.
-
2012/02/05 18:27:04
Ja wszystkie kaszę uwielbiam i sama nie wiem którą bardziej :-D
Cieszę sie ze Ci sie podoba :-)
-
2012/02/05 19:22:34
śliczna i jaka kolorowa ta kasza , na bank by mi posmakowała
Ja to wszystkie kasze lubię , wszystkie strączki , wszystkie warzywa , owoce i przyprawy oraz orzechy:D Mam z tym dobrze:D
-
2012/02/05 20:30:08
Pycha! I kasza i meksyk! Ostatnio robiłyśmy Z VHC meksykański lunch, a kolejny będzie pod hasłem kasza, więc Twoje danie świetne wpasowuje się w oba! :)
-
2012/02/05 20:45:33
Asiu, ja tez lubię to wszystko :-)
Maddy, cieszę się :-)
-
Gość: monia, 093105122123.goleniow.vectranet.pl
2012/02/11 10:58:25
Witam. Bardzo się cieszę na tą pani stronke. Codziennie otwieram i widzę nowe przepisy! bardzo mnie to cieszy ponieważ nie muszę nigdzie indziej szukać! nawet cos na śniadanie i kolacje można znalesć . Jesli można Panią prosić aby wrzucała Pani wiecej przepisów na sniadanie i kolację bedę Pani bardzo wdzięczna. Szkoda że nie ma takich stronek z dziecięcymi przepisami ze zdjeciami bylo by to bardzo przydatne zabieganym mamom.
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS