Blog > Komentarze do wpisu

Kasza jaglana z warzywami

Na forum wegedzieciak diancia zaproponowła wspaniałą akcję "Luty z kaszą na śniadanie" w którą się włączam z przyjemnością i postaram się publikować jak najwięcej propozycji przygotowania różnych kasz.

Dzisiaj proponuję kaszę jaglaną, chyba najzdrowszą z kasz. Jest silnie zasadotwórcza, w przeciwieństwie do większości przetworzonych pokarmów. Jedząc ją neutralizujemy zakwaszone środowisko organizmu. Jaglanka jest polecana w trakcie choroby, absorbuje toksyny, pomaga pozbyć się śluzu z organizmu. Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, potas i krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kaszę jaglaną można przygotować na słodko, na słono, jak kto lubi ;)) Danie które proponuje, będzie świetne na początek dnia a jeśli ktoś nie wyobraża sobie kaszy na słono na śniadanie to może ją zjeść na obiad lub kolację :) Dodatki które proponuje do tej kaszy, powodują że jest ona baardzo zdrową potrawą. A poza tym jest szybka w przygotowaniu.

Składniki: 

 

- 3/4 kubka kaszy jaglanej, 
- 1 i 1/5 kubka wody,
- kilka kawałków pociętych glonów (dałam kombu),
- 1 marchewka,
- 4 duże pieczarki,
- 1 por (biała część),
- 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej),
- kilka liści jarmużu (również dałam mrożony),
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 -3 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, asafetyda (opcjonalnie), papryka słodka, imbir.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zlewając brudną wodę. Zalać kaszę świeżą wodą, dodać do niej glony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, do czasu wchłonięcia wody (nie musi być bardzo miękka, bo będzie jeszcze z warzywami chwilę duszona). Można również kaszę kilka minut pogotować, zdjąć z ognia i schować "pod kołdrę" żeby doszła.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, pora pokroić w półplastry, pieczarki na pół i w grubsze pół plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę lub paski, jarmuż drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć krótko por, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć pieczarki, jarmuż, podlać odrobiną wody. Gdy warzywa zmiękną dodać ugotowaną kaszę, dobrze wymieszać. Dusić razem do całkowitej miękkości warzyw (można w międzyczasie dodać wody), na koniec dorzucić natkę pietruszki, słonecznik, pestki dyni, doprawić do smaku.
 

Smacznego!!! Zdrowego :-)

wtorek, 31 stycznia 2012, e_d_y_s_q_a
Tagi: bezglutenowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/31 22:51:36
Podoba mi się ten zestaw warzyw w kaszy. Dasz wiarę, że ja jeszcze kaszy jaglanej nie jadłam!:)Dziki ryż, czarny, czerwony, słodki, quinoa, qmarantus, orkisz...a i owszem, a z kasz w dzieciństwie pęczka i może ze 2 razy w dorosłym życiu, gryczaną na porządku dziennym, ale jaglana przede maną. No i właśnie szukam przepisu na wytrawnie - na słodko nie znoszę.Myślisz, że na pierwszy raz to będzie dobry wybór?Pozdr.
-
2012/02/01 08:22:52
Kingo, koniecznie musisz spróbować :-)
Moja kasza wyszła nie całkiem na sypko, potrawa była raczej lekko kleista, im dłużej sie kaszę gotuje tym bardziej sie rozkleja, zamiast pozostać sypką. Więc jeśli to Ci nie przeszkadza to powinno Ci smakowac :-)
-
Gość: sakluga, abcu220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/12 13:07:54
właśnie zrobiłam kaszę inspirowaną Twoim przepisem :) nieco zmodyfikowana- dodałam marchew, cukinię i paprykę- wyszła przepyszna. dzięki za inspirację. A i do tego łosoś na szpinaku z innego przepisu twego autorstwa :))
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS