Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Jabłka pieczone z niespodzianką

e_d_y_s_q_a

Składniki:

- jabłka (1 lub 2 na osobę),
- garść żurawiny suszonej,
- garść rodzynek,
- kilka orzechów (dowolne ulubione),
- cynamon,
- odrobina wody.

Wykonanie:

Żurawinę, rodzynki i orzechy posiekać, wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować aż suszone owoce będą miękkie. Piekarnik nagrzać do ok 200 stopni. Jabłka umyć, ściąć im górę, tak by powstał kapelusz. Wydrążyć ostrą łyżeczką lub nożykiem gniazdo nasienne, włożyć w to miejsce masę z suszonych owoców i orzechów, posypać sporą ilością cynamonu, przykryć kapeluszem.
Ustawić jabłka na blaszce lub dowolnej formie (np do tarty), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ok 20 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego!!!

 

Komentarze (2)

  • Gość: [Zielenina] *.xdsl.centertel.pl

    uwielbiam pieczone jabłka! :) Może dorzucisz je do mojej akcji wegetariańskie święta?Zapraszam!durszlak.pl/akcje-kulinarne/wegetarianskie-swieta-z-zielenina

  • Gość: [agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zrobilam, byly pyszne, i to nie tylko moje zdanie; ) Znajomy powiedzial, ze takich jablek nie jadl z 15 lat, i bardzo mi dziekowal: )

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci