Blog > Komentarze do wpisu

Surówka z selera naciowego

Znalazłam w zakamarkach lodówki kupionego jakiś czas temu selera naciowego, który leżał i czekał aż się nad nim zlituję. Dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień w którym stwuerdziłam że czas coś z niego zrobić. Padło na surówkę. Po wymieszaniu składników byłam w szoku że wyszła taka pyszna :-)

Składniki:

- 5 - 6 łodyżek selera naciowego,
- 1 duże soczyste jabłko,
- garść namoczonych rodzynek,
- 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 10 - 12 orzechów włoskich,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego (najzdrowiej).

Wykonanie:

Seler umyć i obrać (jak rabarbar), pokroić w plasterki o grubości do 0,5 cm. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Orzechy rozłupać i pokroić. Wymieszać w misce: seler, jabłko, orzechy, rodzynki, kukurydzę, delikatnie posolić i popieprzyć, polać olejem i wymieszać.
Przed dodaniem oleju myślałam że surówka będzie sucha, ale nic bardziej mylnego, jabłko jeśli jest soczyste wystarczy za "sos" ale stwierdziłam że będzie jeszcze lepsza z olejem. I się nie pomyliłam, chociaż obie wersje mi smakowały.
Polecam, bo jest pyszna :-)

 Smacznego!!!

poniedziałek, 07 listopada 2011, e_d_y_s_q_a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/09 09:30:10
Witam,
Wygląda bardzo smakowiecie:) Często kupuję selera naciowego, bo wiem, że jest zdrowy. Potem zastanawiam się co z nim zrobić. Taka suróweczka to świetny pomysł, dzięki.
Pozdrawiam,
BlueBlue
-
2011/11/10 21:57:15
BlueBlue, też tak mam :-) Kupuję selera a on później leży dopóki nie wymyślę czegoś ;-)
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS