Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Surówka z selera naciowego

e_d_y_s_q_a

Znalazłam w zakamarkach lodówki kupionego jakiś czas temu selera naciowego, który leżał i czekał aż się nad nim zlituję. Dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień w którym stwuerdziłam że czas coś z niego zrobić. Padło na surówkę. Po wymieszaniu składników byłam w szoku że wyszła taka pyszna :-)

Składniki:

- 5 - 6 łodyżek selera naciowego,
- 1 duże soczyste jabłko,
- garść namoczonych rodzynek,
- 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 10 - 12 orzechów włoskich,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego (najzdrowiej).

Wykonanie:

Seler umyć i obrać (jak rabarbar), pokroić w plasterki o grubości do 0,5 cm. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Orzechy rozłupać i pokroić. Wymieszać w misce: seler, jabłko, orzechy, rodzynki, kukurydzę, delikatnie posolić i popieprzyć, polać olejem i wymieszać.
Przed dodaniem oleju myślałam że surówka będzie sucha, ale nic bardziej mylnego, jabłko jeśli jest soczyste wystarczy za "sos" ale stwierdziłam że będzie jeszcze lepsza z olejem. I się nie pomyliłam, chociaż obie wersje mi smakowały.
Polecam, bo jest pyszna :-)

 Smacznego!!!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • xbluebluex

    Witam,
    Wygląda bardzo smakowiecie:) Często kupuję selera naciowego, bo wiem, że jest zdrowy. Potem zastanawiam się co z nim zrobić. Taka suróweczka to świetny pomysł, dzięki.
    Pozdrawiam,
    BlueBlue

  • e_d_y_s_q_a

    BlueBlue, też tak mam :-) Kupuję selera a on później leży dopóki nie wymyślę czegoś ;-)

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci