Menu

Co na wege obiad?

Zapraszam do zdrowej, zielonej, wegańskiej kuchni.

Risotto z porem

e_d_y_s_q_a

Ostatnio trochę zaniedbałam pisanie bo dużo miałam różnych zajęć, ale postram się poprawić :-)

Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad szybkie risotto z porem, który teraz jest pyszny i tani.

Składniki (na 2 osoby):

- 3/4 szklanki białego ryżu,
- 2 pory (nie tylko część biała ale zielona również),
- bulion lub woda i przyprawy :-)
- olej,
- sól, pieprz, tymianek,
- ew. białe wino.

Wykonanie:

Najlepiej jest ryż trochę wcześniej namoczyć będzie się szybciej gotował. Później go wypłukać i odlać wodę.
Por przekroić wzdłuż i pokroić go w plastry, przesmażyć w na oleju w rozgrzanej patelni. Włożyć do niego ryż, wymieszać,  jeszcze chwile razem smażyć, podlać wodą lub bulionem, ew. dodać trochę wina białego. Płyn musi przykryć zawartość patelni. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zostanie wchłonięta, jeśli ryż będzie twardy, dolewmy jeszcze wodę lub bulionu i gotujemy do wygotowania i do miękkości ryżu (u mnie trwało to ok 15 minut). Przyprawiamy i podajemy gorące.

Smacznego!!!

 

Kapusta włoska z musztardą >

< Gulasz z cukinią

© Co na wege obiad?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci