Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z porem

Ostatnio trochę zaniedbałam pisanie bo dużo miałam różnych zajęć, ale postram się poprawić :-)

Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad szybkie risotto z porem, który teraz jest pyszny i tani.

Składniki (na 2 osoby):

- 3/4 szklanki białego ryżu,
- 2 pory (nie tylko część biała ale zielona również),
- bulion lub woda i przyprawy :-)
- olej,
- sól, pieprz, tymianek,
- ew. białe wino.

Wykonanie:

Najlepiej jest ryż trochę wcześniej namoczyć będzie się szybciej gotował. Później go wypłukać i odlać wodę.
Por przekroić wzdłuż i pokroić go w plastry, przesmażyć w na oleju w rozgrzanej patelni. Włożyć do niego ryż, wymieszać,  jeszcze chwile razem smażyć, podlać wodą lub bulionem, ew. dodać trochę wina białego. Płyn musi przykryć zawartość patelni. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zostanie wchłonięta, jeśli ryż będzie twardy, dolewmy jeszcze wodę lub bulionu i gotujemy do wygotowania i do miękkości ryżu (u mnie trwało to ok 15 minut). Przyprawiamy i podajemy gorące.

Smacznego!!!

 

środa, 14 września 2011, e_d_y_s_q_a
Tagi: risotto por

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS