Blog > Komentarze do wpisu

Bigos z kapusty pekińskiej

Składniki (na 3-4 porcje, lub dla 2 -jedzone bez dodatków):

- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- 5-6 pieczarek,
- 2-3 śliwki suszone,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 2 łyżki granulatu sojowego (można bez),
- 1 duża kapusta pekińska (moja miała ok 1 kg),
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka,
- olej.

Wykonanie:

Warzywa i pieczarki obrać i umyć. Cebulę pokroić w ćwierćplastry, pora w półplastry, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) i pieczarki zetrzeć na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać starte warzywa, por i pieczarki, wrzucić ziele, liść laurowy i pokrojone śliwki, doprawić trochę sosem sojowym, solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Jeśli mamy drobny granulat sojowy, podsmażamy go na patelni aż stanie się chrupki i dorzucamy do goujących się warzyw. -
Kapustę pekińską pokroić w plastry (nie za grube do 5 mm). Dodać do miękkich warzyw, wymieszać, ewentualnie uzupełnić trochę wody, dusić aż kapusta będzie miękka ale nie rozpadająca się. Doprawić kapustę koncentratem pomidorowym (włożyłam cały), gotować kilka minut, przyprawić pozostałymi przyprawami do smaku.
Najlepsza jest jak się "przegryzie".

 

 

Smacznego!!!

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

niedziela, 27 marca 2011, e_d_y_s_q_a
Tagi: bigos

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/31 20:46:46
Zrobiłam na dzisiejszą kolację, nie zdążył sie przegryźć, a i tak bardzo smakował mojemu mężowi (a to komplement, bo on jest dość wybredny). I znów kuchenny hit!
Dzięki!
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS