Blog > Komentarze do wpisu

Kolacja dla leniwych - czyli sakiewki z ciasta francuskiego ;-)

Kiedy nie chce nam się wymyślać a mamy w domu gotowe ciasto francuskie, łatwo możemy z niego wyczarować coś dobrego, zarówno na słodko jak i słono.
Ja zrobiłam pyszne sakiewki/wiatraczki z nadzieniem.

Składniki (dla 2 osób):

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 mały por,
- kawałek selera,
- ok 300 g pieczarek,
- 1 marchewka (wyjęłam z gotującego się bulionu)

- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa,
- olej.

Wykonanie:

Por kroimy w cienkie półplasterki, selera trzemy na tarce, pieczarki kroimy w małe kawałki.
Na rozgrzany olej wrzucamy por, gdy trochę zmięknie dodajemy seler a na końcu pieczarki, smażymy razem do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, przyprawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy wzdłuż i na mniejsze kawałki wszerz (powinno wyjść 8 kwadratów). Na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę nadzienia, rogi zakładamy na nadzienie jeden po drugim, tworząc coś w rodzaju wiatraczka, sakiewki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku zgodnie z tym co na opakowaniu jest napisane, ja piekłam w kombiwarze (ok 20 minut).

Smacznego!!!

 

Właśnie teraz zobaczyłam że przegapiłam PIERWSZĄ rocznicę istnienia bloga ;-) Jak ten czas szybko zleciał.
Dziękuję za to że czytacie moje przepisy i wierzę w to że korzystacie z nich czasami :-)

Pozdrawiam
Edyta

poniedziałek, 14 lutego 2011, e_d_y_s_q_a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/14 19:06:40
Gotowe ciasto francuskie to coś, co ostatnio odkryłyśmy z mamą. Wystarczy wyjąć z lodówki, pokroić, nadziać pozawijać, bach do piekarnika na 15 minut i voila. Z makiem, dżemem, czekoladą, pieczarkami, kapustą. Na słodko, słono. Do kawy i barszczu. Mam ochotę zrobić domowe - ale nie mam odwagi na wpakowanie 500 g masła do ciasta.
-
2011/02/14 20:16:28
Ja mam ochotę na ciasto filo, ale jeszcze go nie widziałałam w sklepie, może dlatego że nie patrzyłam ;-)
-
Gość: , 239-mo5-13.acn.waw.pl
2011/02/14 20:19:17
Pysznie wyglądają Twoje potrawy.
-
2011/02/14 20:26:12
Dziękuję :-))
-
Gość: 09, nat-kro53-137.aster.pl
2012/02/16 13:54:01
dobre ale witraczek się rozawalił nadzienie miam
Mój e-mail: e_d_y_s_q_a@gazeta.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie zdjęcia są moją własnością, nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Skopiuj CSS