Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Sajgonki pieczone

e_d_y_s_q_a

Z powodu choroby siedzę w domu, co nie znaczy że nie mogę zjeść czegoś dobrego. Wymyśliłam sajgonki, ale nie smażone tylko zdrowsze pieczone. Nie piekłam ich jednak w piekarniku tylko w kombiwarze, ale w nagrzanym piekarniku spokojnie można je zrobić, będą zdrowsze niż utopione w oleju.

Składniki:

- paczka papieru ryżowego,
- 3 liście kapusty pekińskiej,
- trochę pędów bambusa ze słoika,
- 4 - 5 grzybów mun,
- 1 marchewka,
- 1/3 opakowania tofu marynowanego,
- ok 1/5 opakowania makaronu ryżowego nitki,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, imbir, sos sojowy.

Wykonanie:

Makron ryżowy wrzucamy do wrzątku z sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut, to samo z grzybami mun. Kapustę pekińską kroimy w krótkie paski,  cebulę kroimy w półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pędy bambusa kroimy w cienkie paski, tofu kroimy w drobną kostkę. Makaron odcedzamy, grzyby również. Grzyby kroimy w paski.

Rozgrzewamy patelnię wlewamy trochę oleju wrzucamy najpierw cebulę, później grzyby mun, marchewkę, tofu, pędy bambusa, kapustę pekińską i makaron. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, przyprawiamy sosem sojowym, solą, imbirem. Odstawiamy.
Papier ryżowy przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Możemy robić sajgonki z 2 papierów nakładając je trochę na siebie lub normalnie z jednego. Obie metody są dobre. Na papier nakładamy farsz i zawijamy.
Sajgonki smarujemy z obu stron olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Bardzo dobrze smakują z sosem do sajgonek i surówką z czerwonej kapusty (przepis wstawię w kolejnym poście).

 Z tej ilości wyszło mi 8 sajgonek ale część zrobiłam z podwójnego papieru a część z pojedyńczego (wykorzystałam całość).

 

Smacznego!!!

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz wielu kulinarnych inspiracji :-)

Komentarze (5)

  • mama_nuli1

    Szczęścia, zdrowia, spełnienia marzeń w Nowym Roku!

  • Gość: [krystyna] *.hsd1.il.comcast.net

    DZIĘKI za wszystkie pychoty!!!

    Niech 2011 rok będzie dla Ciebie Najcudniejszy!
    Moc uscisków



  • ewa-jka

    Jakie apetyczne!!!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!

  • wegetarinka

    no widzisz, a ja się ostatnio zastanawiałam, jak one wypadną pieczone... to mówisz dają radę?

  • e_d_y_s_q_a

    Dają radę :-) Jak dla mnie sa lepsze niż takie tłuste :-)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci