Menu

Zakręcony wege obiad

Zapraszam do zdrowej, zielonej, zakręconej wegańskiej kuchni.

Zielona surówka

e_d_y_s_q_a

Warto jest teraz jeść dużo warzyw na surowo dopóki sa młode i bardzo smaczne, później to już nie będzie to samo :-)
Polecam na lekką kolację zrobić sobie np taką:

Składniki:

- 2 małe cukinie,
- trochę liści szpinaku,
- trochę liści sałaty,
- ogórek małosolny,
- szczypior,
- kilka liści sałaty kiszonej,
- 2 łyżki drobno startego żółtego sera,
- odrobina oleju,
- ew. ziarna słonecznika i siemienia lnianego.

Wykonanie: 

Umyć warzywa, cukinię i ogórka małosolnego pokroić nożykiem do obierania warzyw w plasterki, sałatę i szpinak porwać na drobniejsze kawałki, szczypiorek drobno poszatkować.
Całość posolić, popieprzyć, posypać serem i ziarnami, polać olejem i wymieszać.

- Pewnie zastanawiacie się nad sałatą kiszoną? Robię ją w tej samej wodzie co ogórki małosolne (po ich wyjęciu), po prostu myję sałatę (robiłam masłową i lodową, dla mnie lodowa lepsza, chociaż gorzej wygląda ;-) ), układam liście w wodzie, obciażam talerzykiem i kamieniem. Po 2 dniach jest już ukiszona i pyszna. Jem ją do obiadu jako surówkę lub po prostu wyjadam jeszcze
z garnka ;-) Jest super :-)) -

Smacznego!!!

Komentarze (3)

  • wegetarinka

    Pomysł na sałatę wyśmienity, wypróbuję! Cała sałatka zresztą bardzo by mi pasowała :D

  • kasiaaaa24

    Super pomysł! Zapowiada się pysznie. Pozdrawiam :)

  • e_d_y_s_q_a

    Spróbujcie bo warto :-)

© Zakręcony wege obiad
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci